Ik kies voor… Social media vrij leven

Al een hele tijd heb ik een plan. Eigenlijk is het een persoonlijke uitdaging, iets dat ik al een lange tijd voor mezelf wil uitproberen en namens mijn onderneming wil delen met de wereld. Ik wil ervaren hoe het is om 50 dagen geen sociale media te gebruiken. Geen Twitter, geen Instagram, geen Facebook, helemaal niets. Alleen bereikbaar zijn via bellen, email en zo nodig sms. Dus vandaag post ik in één klap alles wat ik nog wilde posten. Ik pak mijn mobiel en verwijder alle sociale apps. Ja, ook Whatsapp. Here we go.

1

1 dag zonder: Limited

De eerste dag had ik een drukke, gezellige dag gepland met vrienden. Uit eten, naar de buitenbioscoop en daarna uit. Genoeg afleiding om niet met mijn telefoon bezig te zijn. Pas ’s avonds laat pakken mijn vriendinnen hun telefoon om een foto van ons te maken. Deze foto werd gelijk op Facebook geplaatst. Ik stak mijn hand uit om de foto beter te bekijken en om deze even in te zoomen. Ik merkte niet eens wat ik aan het doen was: het ging automatisch. Toen ik vroeg ik of ik mocht inzoomen op de foto en hoeveel likes er eigenlijk al waren, reageerde zij: “Hey! Dat mag niet hè!” Ohja. Ik voelde me even een kindje die iets lekkers wilde meenemen in de supermarkt, maar dat mocht niet. Na dit kleine momentje feesten we vrolijk verder. Ik heb daarna geen seconde meer aan mijn telefoon gedacht. Alleen aan het feit dat ik wel een hoop onzinnige lol ga missen met vrienden; dit gedeelte is wel een beetje jammer..

3

7 dagen zonder: Wennen!

De afgelopen week heb ik (in tegenstelling tot de eerste dag) heel bewust ervaren zonder telefoon. Ik heb iets bijzonders gemerkt aan mezelf, dat in de afgelopen week vaak is voorgekomen. Ik heb soms plotseling het gevoel dat ik mijn telefoon moét checken. For no reason. Ik heb geprobeerd om dit signaal van mijn hersenen gewoon te negeren, wat nog best lastig blijkt. Ik heb ook opgezocht hoe dit heet. (Zet je schrap): het phantom vibration syndrome. Kort gezegd: ‘Het naar je telefoon grijpen in je tas, of broekzak, zonder een directe aanleiding. Denken dat je een bericht ontvangt of gebeld wordt, zonder dat dit daadwerkelijk gebeurt.’

Het doet mij ook denken aan een term die ik eerder in een workshop noemde: FOMO. Dit betekent ‘The Fear of Missing Out’. Ofwel: de angst om buiten de boot te vallen bij je vrienden, kennissen en familie, wanneer je niet online bent. Ik vond deze term na een coachgesprek met een meisje dat letterlijk zei “ik kan niet leven zonder mijn telefoon”.
Ik bewijs graag het tegendeel. Dus… Daar ga ik. 🙂 Like in the good old days.

 2

27 dagen zonder: Research

Ik kijk nu om me heen in een restaurant, op vakantie in Venetië. Het valt me nu meer dan normaal op: letterlijk iedereen zit op zijn telefoon. Iedereen behalve ikzelf. Leuk, zo’n challenge. Om het lekker dramatisch te verwoorden: soms voelt het best eenzaam. Zonder mobiel ben je ‘anders’. Ik vond mezelf eigenlijk helemaal geen grootgebruiker van sociale media. Maar misschien was ik dat wel. Een hele hoop mensen zijn dat in ieder geval wel. Ik verzin iets anders om mezelf te vermaken terwijl ik op mijn eten wacht. Ik stel mijn vakantiegezelschap de vraag wat hun favoriete eten is. En wat het smerigste is dat zij ooit hebben gegeten. De helft van mijn reisgezelschap legt zijn telefoon neer en begint glimlachend of hongerig te vertellen.

5

Het was een top avond! Eenmaal terug in het appartement, besloot ik alles wat ik mij deze avond afvroeg, op te schrijven. Inmiddels, weer terug van vakantie, heb ik wat research gedaan.

7 miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks Whatsapp en 6,8 miljoen dagelijks Facebook. Het is in de afgelopen jaren vrij ongemerkt in het gedrag van een gigantische groep mensen geslopen. Nog twee termen die ik heb ontdekt: Body Dismorphic Disorder: ‘je onzeker voelen omdat iedereen zich online mooi en gelukkig presenteert.’
No Mobile Phobia: ‘de angst om je telefoon niet te kunnen raadplegen.’
Misschien ben ik hier uniek in, maar ik vind deze termen interessant. Ik kan me er zeker iets bij voorstellen. Teveel met je gedachten bij een telefoon zitten kan nooit goed zijn.

4

34 dagen zonder: Het werkt!

Ik voel me een stuk vrijer. Eindelijk kan ik schrijven over het effect waarvan ik al hoopte dat de challenge op mij zou hebben. Ik ben momenteel gewoon aan het werk, maar alles gaat een stuk relaxter dan voorheen. Een voorbeeld. Als ik een document moet uitwerken, duurde dit bij mij normaal gesproken veel langer dan nu. Ik legde mijn telefoon destijds al weg, maar surfde tussendoor naar de facebookpagina van SamCoaching om tussendoor wat te checken of posten. Ook startte Skype bij het opstarten van mijn computer altijd automatisch. Dit heb ik vanwege de challenge uitgeschakeld. Ik heb mijn werktaak nu veel sneller af dan eerst. Ook ga ik me ineens bezighouden met taken die ik al maanden voor me uit schuif: het opruimen van mijn laatjes of afspreken met oude vrienden – normaal ging ik in deze tijd op mijn telefoon zitten. Ook krijg ik meer inspiratie om dingen te doen die ik leuk vind om te doen. Die focus, het bezig zijn met één ding tegelijk en daar ‘helemaal voor gaan’, is echt heerlijk.

6

49 dagen zonder: En nu?

De 50 dagen zijn al bijna voorbij. Achteraf bezien was het begin van de challenge vooral wennen, omdat ik elke dag (ook al was het kort) gebruik maakte van sociale media. Ik heb me tijdens deze challenge vaak gerealiseerd dat teveel op een telefoon zitten, veel meer nadelen dan voordelen met zich meebrengt. Voor mijn klanten, vrienden, familie, ook voor mijzelf. Daarom begon ik met de challenge: ik wilde heel graag ervaren hoe het ook anders kan. En dat heb ik ook gedaan! Maar… De grote vraag is nu: wat betekent (voor mij persoonlijk) ‘teveel’? Ik bepaal vanaf nu voor mezelf die grens.

Eén van de afspraken die ik maak met mezelf luidt: ik gebruik mijn telefoon alleen waar deze voor gemaakt is. Namelijk voor twee dingen: voor contact leggen wanneer nodig en (max. twee uur op een dag) voor werk en ontspanning. Twee uur vind ik lang genoeg voor het gebruiken van apps en social media. De tijd vliegt als ik op mijn telefoon zit. Dus ik kies bewust waar ik gebruik van maak.

Ervaringen zijn voor ieder mens anders. Écht dingen doen, ervaar ik veel bewuster. Als ik één ding van de challenge heb geleerd is dit het. Mijn telefoon is handig en leuk, maar geen groot deel van mijn leven.
Herinneringen creëren los van mijn beeldscherm, dat maakt mij veel gelukkiger.

7

In het kort mijn ervaring: wat leverde 50 dagen geen social media mij op?

  • Meer focus
  • Meer tijd
  • Meer uit mijn comfort zone
  • Meer rust

Door: Samantha Bakker (Eigenaar SamCoaching)

Advertenties

Een gedachte over “Ik kies voor… Social media vrij leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s